خرمشهر شناسی | همه چیز درباره خرمشهر
اطلاعات جامع در مورد شهر خرمشهر
خرمشهر شناسی – خرمشهر یکی از شهرهای جنوبی استان خوزستان و مرکز شهرستان خرمشهر است. این شهر در محل تلاقی رودخانههای اروندرود و کارون و در ناحیهای باتلاقی و پست در دلتای رودخانهٔ اروندرود قرار گرفته و ۲۳ کیلومتر مربع مساحت دارد.
خرمشهر شناسی – جمعیت
اکثر جمعیت خرمشهر عربها هستند. جمعیت خرمشهر برپایهٔ سرشماری عمومی نفوس و مسکن جمعیت خرمشهر طبق آخرین سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰، ۱۶۳۷۰۱ نفر بوده است.
خرمشهر شناسی – تاریخ باستان
قدیمیترین نامی که از این شهر ماندهاست، نام خاراکس پایتخت پادشاهی میشان است که مورخین بنای آن را به اسکندر مقدونی نسبت میدهند. برخی نیز بنای آن را پیش از اسکندری میدانند و معتقدند که خاراکس پایتخت پادشاهی میسان بوده که در قرن دوم پیش از میلاد مسیح در جنوب عراق و جنوب غربی ایران تشکیل شده. مملکت میسان را «اسبار سیز» در سال ۱۲۷ ق. م در جلگهای وسیعی که از شمال به جنوب پادشاهی بابل و از جنوب به پادشاهی عیلام متصل بود، تأسیس کرد.
این شهر پس از اسکندر مقدونی ویران شد و بهطور کلی از میان رفت چندی بعد در همان محل، شهری به نام «بیان» بنا شد بیان» در محل همین روستای بیان فعلی شکل گرفته باشند. گویا در دورههای پیش از اسلام به منظور اتصال کارون به اروند رود نهری حفر شده و در شمال این نهر، آبادی پدید آمد. از همان دوره نام این نهر یا کانال را «بیان» نامیدند و آبادی مزبور را به همین نام نامگذاری کردند. در قرون اخیر دیگر ذکری از «بیان» نیست. بلکه آنچه در منابع و کتب تاریخی آمده نام «کوت المُحَمَّره» و پس از آن «المحمره» بودهاست.
خرمشهر شناسی – پیشینه مذهبی
خرمشهر در زمان حکومت شیخهای بنیکعب بر این شهر در اویل سدهٔ سیزدهم هجری، شهری کوچکی و عقبافتاده بود. در سال ۱۲۳۵ هجری بارویی به دور آن کشیدند و پس از آن، خرمشهر پیشرفتهای بسیاری نمود و بهعنوان بندری مهم و تجاری در سطح منطقه شناخته شد. با حملهٔ امپراتوری عثمانی به ایران، این شهر نیز مورد هجوم سپاهیان عثمانی قرار گرفت و به یک بندر آزاد تبدیل شد.
خرمشهر در طول سدهٔ بیستم، چهار بار مورد هجوم قرار گرفت. در همین دوران بود که امپراتوری عثمانی از قرارگرفتن بندر خرمشهر در نزدکی بندر بصره، خسارتهای فراوانی را متحمل شد؛ از همین رو حاکم آن زمان بغداد که علیرضا پاشا نام داشت، در سال ۱۲۳۵ هجری و به هنگام لشکرکشی محمد شاه قاجار به هرات، از فرصت استفاده نمود و سپاهی ترتیب داد و با هجوم به خرمشهر، این شهر را غارت کرده و ویرانش ساخت.
خرمشهر شناسی – تاریخ معاصر
والیان بغداد نیز که همواره خرمشهر را جزء خاک عثمانی میدانستند قادر به تحمل این وضع نبودند. در این هنگام حاکم این شهر، حاج جابر برادر حاج یوسف بود. او از طرف شیخ ثامر کعبی به عنوان حاکم خرمشهر تعیین شده بود. نزدیکی انگلیسیها با حاج خان، خشم و غضب فرانسویها را به دنبال داشت. از این رو فونتانیه کنسول فرانسه در بغداد، دولت عثمانی را علیه حاج جابر تحریک کرده، آنها را به حمله بر خرمشهر تشویق کرد.
امپراتوری عثمانی در سال ۱۲۵۴ هجری مجدداً خرمشهر را مورد حملهٔ خود قرار داد و شهر را با خاک یکسان ساخت. امیرکبیر برای دفع خطر حملهٔ عثمانیها، سپاه مرزبانی قدرتمندی را در خرمشهر سازماندهی کرد و محمدخان بن جابرخان را فرمانده این سپاه قرار داد. در سال ۱۲۶۶ هجری، والی خرمشهر پرچم ایران را در این شهر به اهتزاز درآورد و از جانب امیرکبیر مورد تشویق قرار گرفت و لقب خان به او داده شد.
در داستان شیخ سلمان کعبی و شکستن سد سابله توسط کریم خان زند به سال ۱۷۶۵ میلادی ۱۱۷۹ هـ ق نام «حفار» و «محرزی» آمده، اما از این شهر خبری نیست. این شهر در زمان جنگ تحمیلی ایران و عراق در طول ۸ سال آسیبهای بسیار جدی دید.
خرمشهر شناسی – مشاهیر خرمشهر
ایرج صفاتی دزفولیایرج وحیدی
مجید بیشکار
شهرام جلیلیان
محمد جهانآرا
محسن چاوشی
حسین فخری
امیر خلیفه اصل
سیفالله داد
محسن راستانی
پرویز زیدوند
سمیر پورجزایری
سیده زهرا حسینی
محسن شاهابراهیمی
سجاد طوری
محمدجواد عاصمیپور
محبوبه عباسقلیزاده
یونس عساکره
علی بوریان
قدیر عیدیزاده
جاسم غضبانپور
فؤاد کریمی
مجید قناد
عبدالله کعبی
غلام کویتیپور
سروش گودرزی
پرویز مسجدی
شاهرخ مشکینقلم
مصطفی مطورزاده
سید علی موسوی جرف
علی موسوی
احمد نجفی
جمشید نصیری
محمدرحمان نظامالاسلامی
ایوب والی
علی هزامی
عبدالرضا هلالی
یونس محمدی
عدنان غریفی
منبع: ویکی پدیا
پاسخی بگذارید