شهرکرد شناسی – همه چیز درباره شهرکرد
اطلاعات جامع درباره شهرکرد – همه چیز درباره شهرکرد
شهرکرد شناسی – جمعیت
شهرکرد شناسی –شَهرکُرد یکی از شهرهای مرکزی ایران و مرکز شهرستان شهرکرد و استان چهارمحال و بختیاری است.
شهرکرد در ۹۷ کیلومتری جنوب غرب اصفهان قرار دارد.
نام پیشین آن «دِهْکُرد» بودهاست که پس از تبدیل به شهر (در شهریور ۱۳۱۴ خورشیدی)، به شهرکرد تغییر نام داده شدهاست.
براساس آمار سال ۱۳۹۵ خورشیدی، جمعیت شهرکرد برابر با ۱۹۰٬۴۴۱ نفر است.
شهرکرد مرتفعترین مرکز استان در ایران است و به همین دلیل به بام ایران شهرت دارد.
شهرکرد شناسی – تاریخ باستان
بر اساس یافتههای باستانشناسی، پیدا شدن سکههای مربوط به دوران اشکانی و ساسانی، و به خصوص توجّه به استقرار تپههای باستانی مربوط به هزارههای پیش از میلاد مسیح، قدمتی در حد هزارههای مذکور برای استقرار بشر و آغاز تمدن در محدوده دشت شهرکرد یا لار میتوان منظور نمود.
از آن جمله در این دشت، هیئتهای باستانشناسی در تپه باستانی گورگای در ۵ کیلومتری شهرکرد و در شمال شرقی شهر کیان نشانههایی مبنی بر قدمت حداقل هفت هزار ساله را یافتهاند و از این جهت آثار شهر کیان نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
در شهر هفشجان، در ۱۴ کیلومتری شهرکرد، سفالینهها و ابزارهای سنگی ابتدایی با پیشینه ۹۰۰۰ ساله بروی تپههای باستانی هفشجان کشف شدهاست و گمان میرود که تپه اسکندری شهر هفشجان سازهای شبیه زیگورات (معبد الهی) داشتهاست.
تپه اسکندری اولین و بزرگترین اثر ملی استان چهارمحال و بختیاری محسوب میگردد و به صورت دولت شهری کهن در غرب هفشجان قرار دارد.
فعالیت هیئتهای باستانشناسی در این منطقه قدیمترین گمانه زنیهای باستانشناسی استان چهارمحال و بختیاری بودهاست.
شهرکرد شناسی – پیشینه مذهبی
نام دهکرد (نام قدیم شهرکرد) تا پیش از سقوط صفویه در هیچیک از اسناد تاریخی مشاهده نشدهاست بلکه از دوره زندیه به این سو برای اولین بار در منابع دیده میشود.
گفته میشود مسجد امام صادق معروف به مسجد اتابکان فارس، در دوره حکمرانی اتابکان ساخته شدهاست که به واسطه قرار گرفتن آن در محوریت بافت قدیم محله، همراه بقعه امامزادگان دو معصوم حلیمه و حکیمه خاتون، آسیاب، کارخانه روغن کشی و بازارچه سنتی برجسته تر شدن این محل آن هنگام به بعد دانسته شدهاست.
شهرکرد شناسی – تاریخ معاصر
این شهر که سابقاً دهکرد نامیده میشد به معنی محل سکونت کُردان (گله داران) است. قبل از اسلام بدون در نظر گرفتن قومیت، زبان و نژاد، بطور کلی تمام مردم چادرنشین را «کُرد» دانستهاند.
ابتدا بیشتر این افراد کشاورز و کوچنشین (گله دار) بودهاند. این مردمان کسانی هستند که فرهنگ و سنن خویش را پاسداری نموده و آداب و رسوم و آیینهای کهن این مرز و بوم را نگه داشتهاند
زیرا انتقال دانش و معرفت در دورانهای قبل عمدتاً بر نقل شفاهی استوار بوده، در نتیجه منابع نوشتاری و مکتوب دربارهٔ نام و تاریخ این شهر اندک است.
همین که نام «دهکرد» برای اولین بار در دوره زندیه در منابع دیده میشود و تا قبل از صفویه در منابع دیده نمیشود، شاهدی است بر این مدعا.
هرچند که سابقه قلعه دهکرد حداقل مربوط به دوره صفویه میباشد و وجود چند قبر قدیمی حاکی از آن است.
اقتصاد سنتی شهرکرد مبتنی بر قالی بافی، نمد مالی، گیوه دوزی، قفلسازی چالشتر و کورههای آجرپزی است که امروزه با توجه به صنعتی تر شدن جامعه از اهمیت آن کاسته شدهاست.
در حال حاضر صنایع بزرگ و کارخانههای مهمی در نزدیکی شهرکرد واقع شدهاند که عده زیادی از ساکنان شهرکرد و حومه در آنها مشغول به کار هستند
شهرکرد شناسی – مشاهیر
اردشیر نوریان
رحمان استکی
فریدون استکی
میرزا حبیب اصفهانی
سید ضیاءالدین امامی دهکردی
آقاخان بختیار
تیمور بختیار
شاپور بختیار
سید حمید پورمحمدی
محمد جمشیدی (بازیکن بسکتبال)
سید ابوالقاسم دهکردی
پیام دهکردی
علی دهکردی
سید سعید زمانیان دهکردی
عباس صمیمی
محمد صمیمی
محمود صمیمی
محمد طغانیان دهکردی
مسعود فرزان
لطفالله فروزنده دهکردی
عبدالوهاب مؤیداحمدی
مجتبی استکی
مرتضی تمدن
سجاد مردانی
علیاکبر مهدیپور دهکردی
احمد نوربخش
بهنام یخچالی
منبع: ویکی پدیا
پاسخی بگذارید