زابل شناسی | همه چیز درباره زابل
اطلاعات جامع در مورد شهر زابل
زابل یکی از شهرهای ایران در استان سیستان و بلوچستان است. این شهر مرکز شهرستان زابل است. زابل در قدیم نیمروز نامیده میشد. محلی که امروز زابل نامیده میشود در گذشته زمینهایی با تپههایی از سبزه زارها و رسوبات دریایی بوده که قسمتی ازآن در مسیر رودخانه هیرمند قرار داشتهاست.
زابل شناسی – جمعیت
شهرستان زابل دارای دو شهر (زابل و بنجار) و بعنوان مرکز سیستان ۱۷۱۹۴۰ نفر جمعیت که از این تعداد ۱۳۷۷۲۲ نفر آن در شهر زابل، ۴۰۸۸ نفر آن در شهر بنجار و ۳۰۱۳۰ نفر آن در ۷۸ آبادی بزرگ و کوچک در بخش مرکزی استقرار دارند. مسافت شهرستان زابل تا تهران ۱۵۴۸ کیلومتر و ارتفاع از سطح دریا۴۸۰ متر میباشد.
زابل شناسی – تاریخ باستان
سیستان و زابلستان از لحاظ نزدیک بودن فرهنگی و تاریخی با نامهای یکدیگر شناخته میشدند به همین دلیل از دیرباز سیستان را با نامهای زابلستان نیز یاد میکردند.
شهرستان زابل در قدیم سیستان و نیمروز و… خوانده میشد. محلی که امروز زابل نامیده میشود بیش ازآن زمینهایی با تپههایی از رسوبات دریایی بود که قسمتی از آن درمسیر رودخانه قرار داشت با کم شدن آب رودخانه بر وسعت خشکیهای اطراف آن افزوده شد و بااتصال این منطقه به روستای حسینآباد، آبادی بزرگی تشکیل گردید. بعدها تأسیس پادگان نظامی بر اهمیت آن افزود. در سال ۱۳۱۴ شمسی طبق تصویبنامه هیئت وزیران، آن آبادی را زابل نامیدند و در سال ۱۳۱۶ شمسی به مرکز شهرستان تبدیل شد. از ارتفاعات مهم این شهرستان کوه خواجه و قلعه رستم است که درغرب زابل قرار دارد. در فراز این کوه تصویری از رستم پهلوان که گرزی دو سر دردست دارد، نقش بستهاست. در دامنههای جنوبی آن نیز ویرانههای بناهای منسوب به دوره اشکانیان به جا مانده که در زمان خود بسیار با شکوه بودهاست. زابل امروزی شهری به نسبت توسعه یافته و مجهز به انواع خدمات مورد نیاز جامعه شهری است.
زابل شناسی – پیشینه مذهبی
پیش از ورود و استقرار آریاییها در سیستان در تاریخ ۲۵۰۰ قبل از میلاد نژادهای بومی در این منطقه میزیستهاند و بعد از آن مردم ساکن در این منطقه شاخه ای از نژاد آریایی هستند که بهتر از سایر نقاط زبان و خصوصیات کلی ایرانیان دوره هخامنشی را حفظ کردهاند. این قوم نجیب قرن هاست که در این خاک مقدس زندگی نمودهاند و در واقع نژاد آریا تکامل خود را در دشت سیستان طی نمودهاست.
اکثریت مردم شهرستان زابل به لهجه محلی (زابلی) تکلم میکنند و سایر لهجههای سیستان و بلوچستان نظیر بلوچی نیز رایج است
زابل شناسی – تاریخ معاصر
تعداد صنایع موجود شهرستان زابل ۷۲ واحد میباشد که تعداد – واحد آن در نقاط روستایی و تعداد – واحد بقیه در نقاط شهری مستقر میباشند. در سال ۱۳۸۲ تعداد ۲ کارگاه فعال مسئولیت استخراج معادن را به عهده داشته که عمدهترین معادن موجود در سطح این شهرستان عبارتاند از: کرومیت – مرمر – سنگ لاشه. سهم شهرستان از کارگاههای معدنی فعال استان ۳/۱۳ درصد میباشد. میزان تولیدات اسمی سالانه گروه معدنی غیر فلزی – تن میباشد که – درصد تولیدات معدنی کل استان را به خود اختصاص دادهاست
زابل شناسی – مشاهیر
ابوالقاسم مختاری
احمدعلی کیخا
ایرج افشار سیستانی
غلامرضا باغبانی
سیاوش پرواز
حسن آقاحسینی طباطبایی
حسینعلی شهریاری
حبیبالله دهمرده
غلامعلی رئیسالذاکرین
سید حسن آقا حسینی طباطبایی
علیاصغر شهری
منصور صفتگل
غلامرضا عمرانی
مزار گلستانه
نجف لکزایی
محمد مؤمنی
محمدرضا سرگلزایی
منبع: ویکی پدیا
پاسخی بگذارید